Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα οδηγηθούν ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε και τρεις υπουργοί του, για την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008, με απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Κατηγορούνται για αμέλειες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν, Εμπορίου Μπιοργκβιν Σίγκουρντσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντότιρ. Η επιτροπή ζητά «να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Σε έκθεσή της 274 σελίδων, η κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της «έκθεσης Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο και που υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη αμέλεια των βασικών πολιτικών ηγετών της χώρας καθώς και τραπεζιτών της εποχής της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας, που οδήγησαν τη νήσο σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν εισαγγελέα καθώς και δικαστές που θα αποτελέσουν το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

«Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών ανδρών, του κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook