Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Το παιδί αποφασίζει με ποιον θα ζήσει μετα το χωρισμό


Τη θέληση του παιδιού με ποιον από τους δύο γονείς θα ήθελε να ζήσει μετά το χωρισμό τους πρέπει στο εξής να λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους τα δικαστήρια, ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου.

"Το αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου επί... διακοπής της συμβιώσεως των συζύγων, να ρυθμίσει τη γονική μέριμνα, πρέπει να ζητεί και να συνεκτιμά και τη γνώμη του τέκνου, εφόσον κρίνει ότι έχει την απαιτούμενη ωριμότητα.

Δηλαδή, έχει την ικανότητα να αντιληφθεί το συμφέρον του. Για την κρίση του δε αυτή, ως προς την ύπαρξη ή μη τέτοιας ωριμότητας, που σχηματίζεται από την ελεύθερη εκτίμηση των αποδείξεων, ούτε ειδική αιτιολογία απαιτείται, ούτε αναιρετικός έλεγχος επιτρέπεται, αφού αυτή αποτελεί εκτίμησης πραγματικού γεγονότος", αναφέρει η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.

Όσον αφορά το ιστορικό, τα δικαστήρια έκριναν πως το επτάχρονο παιδί θα ζούσε με τη μητέρα του στην Ελλάδα χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη του ενώ το Εφετείο έκρινε πως λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το πραγματικό του συμφέρον. Μάλιστα, απέρριψε την αίτηση του πατέρα που ήθελε την πλήρη κηδεμονία του παιδιού.

Επίσης, αποφασίστηκε να μην είναι αόριστη η αγωγή "περί διατροφής τέκνου" αλλά θα αναφέρεται "η αδυναμία του ανηλίκου τέκνου να διατρέφει τον εαυτό του από τα εισοδήματα της περιουσίας ή από το προϊόν της εργασίας του, τα περιουσιακά στοιχεία του εναγομένου γονέα και το χρηματικό ποσό που χρειάζεται το τέκνο για την διατροφή του, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του, χωρίς να απαιτείται να εκτίθενται και οι οικονομικές δυνάμεις του άλλου γονέα", καταλήγει η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook