Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Κλειστή για τους τουρίστες η Spinalonga

Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κρήτης, η Σπιναλόγκα, το οποίο τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη προβολή, με το ομώνυμο βιβλίο αλλά και με τη μεταφορά του στην τηλεόραση, από την 1η Νοεμβρίου, δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι καλούν τους αρμοδίους να δώσουν άμεση λύση, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες που έχει στον τουρισμό όλης της Κρήτης και την τοπική οικονομία η μη λειτουργία της Σπιναλόγκας, αφού, όπως επισημαίνουν, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό προορισμός.

Σε επείγον έγγραφό του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στους βουλευτές Λασιθίου και στη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημ. Κουνενάκης, ζητά να ανοίξει άμεσα η Σπιναλόγκα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί. Θεωρούμε αυτονόητο να λάβετε όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Σπιναλόγκα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση" τόνισε ο κ. Κουνενάκης.

Κατεπείγουσα επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε την Παρασκευή στους αρμοδίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Π. Ινιωτάκης.

Στο μεταξύ, πρωτοβουλία για να είναι και πάλι επισκέψιμη για τους τουρίστες η Σπιναλόγκα , ανέλαβαν ο Δήμος Αγ. Νικολάου Λασιθίου , τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Πολιτισμού , από τον οποίο αναμένουν την έγκριση .

Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν ύστερα από επαφές που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης , με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μενδώνη Λίνα και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί , μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή , έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Επίσης, η Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτεί και άλλες ημέρες της εβδομάδας εφόσον ζητηθεί από οργανωμένα γκρουπ , που θα έρχονται όμως από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) ,το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά , εξαιρουμένων όμως των αργιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook