Πάντα να ξαναρχίζεις ...

«Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ' αυτή.» (Σόλων ο Αθηναίος) «Σοφός είναι ο άνθρωπος που ξέρει χρήσιμα πράγματα όχι εκείνος που ξέρει πολλά.» (Αισχύλος) «Γλώττης κρατείν και μάλιστα εν συμποσίω : Να συγκρατείς την γλώσσα σου, προ παντός δε όταν βρίσκεσαι σε διασκέδαση» (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος) «Εθίζειν τους παίδας τω ταληθεί λέγειν. Το γαρ ψεύδεσθαι δουλοπρεπές και πάσιν ανθρώποις ουκ άξιον μιμείσθαι:Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λέγουν την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι» (Πλούταρχος)

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Κρίστιαν Μπάρναρντ:πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωποΚρίστιαν Μπάρναρντ
Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ ήταν γεννημένος στο Μπόφορτ Γουέστ της Ν. Αφρικής στις 8 Νοεμβρίου 1922 και είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα. . Ήταν γιος ενός κληρικού και μιας μουσικού, κέρδισε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας όταν έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο στις 3 Δεκεμβρίου 1967, σε νοσοκομείο του Κέιπ Τάουν. Μεταμόσχευσε την καρδιά μιας 18χρονης που πέθανε σε αυτοκινητικό σε έναν 53χρονο ασθενή, ο οποίος επέζησε για 18 ημέρες. Εκτοτε, κάθε εγχείρηση έδινε στους ασθενείς και περισσότερη ζωή. Ο Νταρκ βαν Ζιλ ήταν ο ασθενής του Μπάρναρντ που έσπασε το ρεκόρ επιβίωσης και έπειτα από 23 χρόνια ζωής με μόσχευμα καρδιάς πέθανε το 1996 από διαβήτη, που δεν συνδεόταν με την επέμβαση.Σήμερα, το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση καρδιάς επιζούν, με 85% πιθανότητες να ζήσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο και 70-75% για πέντε χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία όμως απέδιδε ο διάσημος καρδιοχειρουργός στις εγχειρήσεις που έκανε σε παιδιά με καρδιακές ανωμαλίες. «Αυτές ήταν πραγματικές εγχειρήσεις», έλεγε. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν ο Μπάρναρντ μπήκε για πρώτη φορά ως φοιτητής Ιατρικής να παρακολουθήσει εγχείρηση, ένιωσε ναυτία και παραλίγο να εγκαταλείψει τα επαγγελματικά του όνειρα.Ο Μπάρναρντ όμως ήταν γνωστός και για την περιπετειώδη προσωπική ζωή του. Ο ίδιος έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι ήταν ερωτικός σύντροφος της Τζίνα Λολομπρίτζιντα και ότι δεν αρνιόταν γενικώς μια γοητευτική γυναικεία παρουσία. Η πρώτη του σύζυγος τον παράτησε δύο χρόνια μετά την ιστορική μεταμόσχευση καρδιάς. Η δεύτερη, κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας και κατά πολύ μικρότερή του, τον χώρισε 12 χρόνια μετά το γάμο τους και αφού είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Η τρίτη, μόλις 18 χρόνων και εκείνος 66, τον «κράτησε» επίσης 12 χρόνια. Συνολικά απέκτησε έξι παιδιά από τρεις συζύγους. Το 1993 ο μύχιος πόθος του Νοτιοαφρικανού γιατρού, που το 1967 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, έγινε πραγματικότητα. Στις 23 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ο Μπάρναρντ ορκίστηκε πίστη στην πατρίδα μας και υπακοή στο Σύνταγμα. Το ελληνικό Σύνταγμα. «Αφότου έδωσα τον όρκο του Ιπποκράτη, έχω ένα ισχυρό αίσθημα έλξης για τη χώρα όπου γεννήθηκε ...Μετά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα αισθάνθηκα ότι δεν ήμουν απλά μαθητής του, αλλά συμπατριώτης του», έλεγε.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μπάρναρντ είχε εγκατασταθεί στην Αυστρία (αδυνατούσε να χειρουργήσει εξαιτίας προβλήματων αρθρίτιδας στα χέρια του) και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Πάφο της Κύπρου. Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο καρδιοχειρουργός πέθανε από καρδιακή προσβολή. Από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου διέμενε, γνωστοποιήθηκε ότι ο Μπάρναρντ αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία ενώ βρισκόταν δίπλα στην πισίνα και κατέρρευσε. Κάποιος γιατρός προσπάθησε να του κάνει τεχνητή αναπνοή, αλλά μάταια. Αμέτρητοι καρδιοπαθείς ανά τον κόσμο έπιναν νερό στ' όνομά του, αφού τους ξαναχάρισε την ελπίδα για ζωή. Η δική του καρδιά όμως τον πρόδωσε.Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook