Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Ο πόλεμος των διοδίων

Οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων φουντώνει το κίνημα "Δεν πληρώνω" με την κυβέρνηση να ετοιμάζει μέτρα. Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες. Πιέσεις από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Σηκώνονται οι μπάρες την Κυριακή.

Τα μέτρα του για να σταματήσει το κίνημα των διοδίων, παίρνει το υπουργείο Μεταφορών, την ώρα που οι κοινοπραξίες ανακοινώνουν διαδοχικές αυξήσεις.

Όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλούς σταθμούς διοδίων, το ποσοστό των πολιτών που δεν πληρώνουν είναι μεγάλο, καθώς περίπου 6 στους 10 δεν πληρώνουν!

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" οι κατασκευαστές των αυτοκινητοδρόμων ασκούν πιέσεις, ώστε να τιμωρούνται όσοι δεν πληρώνουν, στέλνοντας έγγραφα και διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη. Μάλιστα έχουν διατυπωθεί απειλές και για καταγγελία συμβάσεων παραχώρησης, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Έτσι, το υπουργείο σχεδιάζει με ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, να χαρακτηριστούν τα διόδια δημόσιο έσοδο.

Αυτό σημαίνει ότι θα προβλέπεται πρόστιμο για όσους δεν πληρώνουν και θα εισπράττεται μέσω της εφορίας και μάλιστα με προσαυξήσεις για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η χρηματοδότηση των έργων.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να ενσωματώνεται στην τιμή της βενζίνης, αλλά απορρίφθηκε, αφού έτσι θα επιβαρύνονταν όλοι οι οδηγοί, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν την εθνική οδό.

Επίσης, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες των οδηγών που δεν πληρώνουν από τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας. Οι κοινοπραξίες θα μπορούν στο εξής να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής.

Πάντως, φορείς και κάτοικοι συνεχίζουν να αντιδρούν στο χαράτσι και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Τοπικοί φορείς θα συγκεντρωθούν την Κυριακή σε όλους τους σταθμούς και από τις 3 μετά το μεσημέρι θα σηκώσουν τις μπάρες, επιτρέποντας στους οδηγούς να περνάνε ελεύθερα.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook