Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Νησί του Πάσχα (Χιλή)Το Νησί τού Πάσχα ή Ράπα Νούι όπως είναι το αυθεντικό του όνομα, είναι ένα νησί ηφαιστειακής προέλευσης με τριγωνικό σχήμα και βρίσκεται στη μέση τού Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού στο ύψος του χιλιανού λιμανιού τής Καλντέρα, σε απόσταση 3.700 χιλιομέτρων από την αμερικανική ήπειρο. Το νησί, εκτάσεως μόνον 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται υπό χιλιανή κυριαρχία από τον Σεπτέμβριο του 1888 κα ανήκει διοικητικά στην 5η Περιφέρεια τής εθνικής επικράτειας.

Ολόκληρο το νησί περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Διαθέτει μεγάλη αρχαιολογική αξία και κατοικήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια από έναν πολύπλοκο μεγαλιθικό πολιτισμό που ζούσε σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης και υπήρξε ο δημιουργός ενός εξαίρετου πολιτισμού που ακόμη και σήμερα μας εντυπωσιάζει με τα γιγάντια πέτρινα λαξευτά γλυπτά του, αποκαλούμενα «Μοάι», τα οποία φέρουν στο κεφάλι κόκκινα καπέλλα και έχουν γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα. Πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως πέτρινα σύμβολα της οικογενειακής κατάστασης ή ως αναπαραστάσεις προγόνων ή σημαντικών εν ζωή προσωπικοτήτων τής εποχής.

Σήμερα, το Ράπα Νούι έχει 3.837 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους της φυλής Ράπα Νούι, οι οποίοι μιλούν ισπανικά και τη γλώσσα των αυτοχθόνων, την αποκαλούμενη «Βανά α Ράπα Νούι», που σημαίνει «η γλώσσα Ράπα Νούι». Το 90% του πληθυσμού ζει στην πρωτεύουσα Χάνγκα Ρόα, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες που προσελκύονται από τους μύθους τού νησιού και οι οποίοι έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να απλαύσουν γαστρονομικές ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως είναι οι πίτες τόνου και το γεμιστό χταπόδι με γάλα καρύδας.

Ο σύγχρονος πολιτισμός Ράπα Νούι διατηρεί μια μεγάλη σειρά από εθιμοτυπικές προγονικές τελετουργίες, με εξέχουσα τη γιορτή τού Ταπάτι, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο μήνα και συνίσταται σε μια σειρά τελετών και αρχαίων διαγωνισμών όπως η ζωγραφική πάνω σε ανθρώπινα σώματα ή η αφήγηση επών. Στον καλλιτεχνικό τομέα ξεχωριστή θέση κατέχουν ο χορός, η μουσική, η χειροτεχνία και ιδιαίτερα η ξυλογλυπτική και η γλυπτική κοχυλιών και οστράκων.

Με σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση αυτού τού αρχαιολογικού, πολιτιστικού και οικολογικού πλούτου, η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε το Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook