Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Άγιος Ιωάννης Νέας Γης
Ο Άγιος Ιωάννης ή Σαιντ Τζονς είναι πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ. Στον Άγιο Ιωάννη κατοικούν 99.500 άνθρωποι, αλλά ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής φτάνει τους 173.000 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται χτισμένη στον μυχό ενός φυσικού λιμανιού στο βόρειο άκρο της Χερσονήσου Άβαλον στις ανατολικές ακτές της Νέας Γης. Η πόλη ιδρύθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου του 1583 με βασιλική προνομία της βασίλισσας Ελισάβετ της Α΄ της Αγγλίας, και είναι η αρχαιότερη πόλη του Καναδά.

Ιστορία
Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του βρετανικού στέμματος, πάτησε το πόδι του για πρώτη στην Νέα Γη στις 24 Ιουνίου του 1497, ημέρα της γιορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Κατά μία άλλη εκδοχή, η πόλη ονομάστηκε έτσι από βάσκους αλιείς, που ψάρευαν στην περιοχή από τις αρχές του 16ου αι. και οι οποίοι συνέκριναν το φυσικό λιμάνι του Αγίου Ιωάννη με το λιμάνι του Σαν Χουάν στις δικές τους περιοχές στον Βισκαϊκό Κόλπο. Το 1583, οι Βρετανοί ανακήρυξαν την Νέα Γη δική τους αποικία με πρωτεύουσα τον Άγιο Ιωάννη. Μέχρι εκείνη την εποχή, το λιμάνι χρησιμοποιούνταν από νορμανδούς, βρετόνους, πορτογάλους, βάσκους και βρετανούς ναυτικούς. Εντούτοις, στην περιοχή δεν υπήρχαν έποικοι. Οι πρώτοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Ιωάννη στις αρχές του 17ου αι. και ήταν βρετανοί ψαράδες. Ο πληθυσμός του Αγίου Ιωάννη άρχισε να αυξάνεται σταδιακά με την άφιξη νέων βρετανών και ιρλανδών εποίκων. Οι Βρετανοί όμως απέκλεισαν την εγκατάσταση εποίκων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1655, οι Ολλανδοί κατέλαβαν προσωρινά τον Άγιο Ιωάννη. Κατόπιν, οι έποικοι οχύρωσαν την πόλη και έτσι μπόρεσαν να απωθήσουν μία νέα επιδρομή των Ολλανδών το 1673. Ωστόσο, παρά τις οχυρώσεις, το 1696 οι Γάλλοι κατέλαβαν την πόλη και την κατέστρεψαν. Οι Γάλλοι κατέλαβαν και πυρπόλησαν τον Άγιο Ιωάννη άλλες δύο φορές, το 1705 και το 1708. Το 1762, με το τέλος του Επταετούς Πολέμου ανάμεσα στην Αγγλία και την Γαλλία, οι Γάλλοι παρέδωσαν την πόλη του Αγίου Ιωάννη στους Βρετανούς. Κατά τον 18ο και 19ο αι., η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά με την αύξηση του εμπορίου και της αλιείας. Ωστόσο, η πόλη καταστράφηκε επανειλημμένα από πυρκαγιές, η τελευταία εκ των οποίων συνέβη το 1892. Στα χρόνια της Αμερικανικής Επανάστασης και κατά την διάρκεια του Αγγλοαμερικανικού Πολέμου του 1812, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας χρησιμοποίησε τον Άγιο Ιωάννη ως βάση για επιδρομές κατά των Αμερικανών. Επειδή ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλο αστικό κέντρο της Βορείου Αμερικής, ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι την χρησιμοποίησε για να λάβει το πρώτο υπερατλαντικό ασύρματο σήμα. Επίσης, το 1919, από τον Άγιο Ιωάννη ξεκίνησε η πρώτη υπερατλαντική πτήση προς την Ευρώπη, η οποία κατέληξε στην Ιρλανδία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άγιος Ιωάννης χρησίμευσε ως βάση για το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τον Άγιο Ιωάννη, έφευγαν επίσης πολλές νηοπομπές με εφόδια για τους Συμμάχους στην Ευρώπη.

Η σημερινή πόλη
Μετά την εισδοχή της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ στην Καναδική Συνομοσπονδία το 1949, ο Άγιος Ιωάννης άρχισε να παρακμάζει. Η υπεραλίευση οδήγησε στην καταστροφή των αποθεμάτων ψαριού στην περιοχή, με καταστρεπτικές συνέπειες και για την οικονομία της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακάλυψη υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και κοιτασμάτων νικελίου, η πόλη έχει ανακάμψει και ο πληθυσμός της άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη είναι κυρίως Άγγλοι και Ιρλανδοί στην καταγωγή και καθολικοί ή διαμαρτυρόμενοι στο θρήσκευμα. Στον Άγιο Ιωάννη έχει την έδρα του το Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ. Η πόλη συνδέεται με τον ηπειρωτικό Καναδά με πορθμεία· αποτελεί δε το ανατολικό άκρο του Υπερκαναδικού Αυτοκινητοδρόμου. Η πόλη επίσης διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και συνδέεται αεροπορικώς με τον υπόλοιπο Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μέσα στην πόλη, ο κάτοικος ή ο επισκέπτης μπορεί να μετακινηθεί με αστικά λεωφορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook