Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Αλεπού vs Σκύλου-Ποιος ήταν ο πρώτος φίλος του ανθρώπου;

Μια νέα ανακάλυψη έρχεται να αναιρέσει τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για την φιλία ανθρώπου με σκύλο.

Νέα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων φαίνεται να δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας είναι πιθανότερο αρχικά να προτιμούσαν την αλεπού παρά τον σκύλο ως κατοικίδιο ζώο, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ότι το πανέξυπνο αυτό ζώο είχε εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τους σκύλους και είχε αγαπηθεί από τους «πρωτούς» ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Cambridge, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, ανέλυσαν ευρήματα από έναν προϊστορικό τάφο στη Βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου βρέθηκε μια αλεπού θαμμένη μαζί με έναν άνθρωπο.

Τα ευρήματα παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός στενού δεσμού ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο και θεωρούν ότι θα είχε εξημερώσει την αλεπού, η οποία να συνόδευσε τον κάτοχό της στον τάφο, όταν πέθανε.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή ταφή του είδους της και όπως φαίνεται ότι οι αλεπούδες είχαν μια θέση στο πλευρό του ανθρώπου. Ο τάφος που βρέθηκε ήταν ηλικίας περίπου 16.500 ετών, δηλαδή 4.000 παλαιότερος από την αρχαιότερη γνωστή κοινή ταφή ανθρώπου με σκύλο, η οποία ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και αφορούσε μια γυναίκα που θάφτηκε με το κατοικίδιό της.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είναι σχετικά επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως οι αλεπούδες είχαν εξημερωθεί πλήρως, ενώ πιστεύουν ότι η σχέση ανθρώπων-αλεπούδων θα πρέπει να ήταν βραχύχρονη. Με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι στράφηκαν στους σκύλους, διαπιστώνοντας ότι ήταν συνάμα και πιο υπάκουοι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλεπούδες μπορούν να τεθούν υπό τον ανθρώπινο έλεγχο, όμως δεν είναι το ίδιο υπάκουες με τους σκύλους, πράγμα που εξηγεί γιατί τελικά οι σκύλοι απέκτησαν τον τίτλο του «καλύτερου φίλου» του ανθρώπου, τον οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook