Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Εισιτήριο 63 εκατ. δολαρίων για κάθε Αμερικανό που ταξιδεύει στον ISSΑπό το 2014, η Ρωσία θα χρεώνει τις ΗΠΑ 63 εκατομμύρια δολάρια τη μεταφορά κάθε Αμερικανού αστροναύτη αλέ-ρετούρ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Δεδομένου ότι τα διαστημικά λεωφορεία της NASA αποσύρονται φέτος οριστικά, οι μεταφορές πληρωμάτων ανατίθενται αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz.

Η προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στη NASA και τη ρωσική υπηρεσία Roscosmos προέβλεπε μικρότερη χρέωση, περίπου 56 εκατομμύρια δολάρια ανά αστροναύτη. Το νέο συμβόλαιο, το οποίο αφορά τη διετία 2014-2016, ανεβάζει την τιμή λόγω του πληθωρισμού στη Ρωσία.

Η ειρωνεία είναι η Ρωσία χρέωνε μόλις 20 εκατ. δολάρια τους λιγοστούς ιδιώτες που είχαν ταξιδέψει παλαιότερα στον ISS, ως τουρίστες του Διαστήματος.

Για τη διετία 2014-2016, η NASA θα πληρώσει συνολικά 753 εκατομμύρια δολάρια. Έξι Αμερικανοί αστροναύτες θα ταξιδέψουν στον ISS το 2014 και ακόμα έξι το 2005. Καθένας θα παραμείνει στο σταθμό για έξι μήνες και ο τελευταίος θα επιστρέψει το 2016.

Εκτός από τα Soyuz, η Ρωσία στέλνει στον ISS τα μη επανδρωμένα σκάφη Progress, τα οποία ανεφοδιάζουν το σταθμό μαζί με ιαπωνικά και ευρωπαϊκά ρομποτικά φορτηγά.

Στο μέλλον, η NASΑ θα αναθέσει τις αποστολές ανεφοδιασμού σε μη επανδρωμένα σκάφη που αναπτύσσουν Αμερικανικές εταιρείες.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα θα επεκταθεί αργότερα και στις μεταφορές πληρωμάτων.

Η επόμενη εκτόξευση Soyuz με προορισμό τον ISS προγραμματιζόταν για τις 30 Μαρτίου, και θα συνδυαζόταν με τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα.

Η εκτόξευση τελικά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, προκαλώντας αμηχανία στη Roscosmos και την κυβέρνηση της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook