Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσειςΡαντεβού με την ειρηνική επανάσταση έχουν δώσει για σήμερα χιλιάδες Πατρινοί και κάτοικοι άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Η συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα αλλά και η εξέγερση των νέων της Ισπανίας με τις μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, ενέπνευσε μια ομάδα πατρινών, οι οποίοι καλούν μέσω του facebook τους πολίτες σε αντίστοιχη κινητοποίηση.

Η διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν πως θα διαρκέσει μέχρι την… επίλυση! Μέχρι στιγμής στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για την εκδήλωση έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν 4.702 άτομα!Όπως αναφέρεται στην ομάδα Patras Greek Revolution στο facebook: «Ας αρχίσουμε την ειρηνική επανάσταση στην πόλη μας. Έξω από κόμματα, χωρίς φασαρίες, χωρίς κουκούλες, χωρίς βία, στα χνάρια των Ισπανών αδελφών μας! Παρακάτω σας παραθέτω το μανιφέστο των Ισπανών που έχουν κατέβει στους δρόμους. Πάνω κάτω πιστεύω πως αντιπροσωπεύει και τα δικά μας θέλω !

Στο άρθρο αυτό μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε από την ισπανόφωνη ιστοσελίδα http://democraciarealya.es/ το μανιφέστο πολιτών ενάντια στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διατύπωση του μανιφέστο είναι ενωτική, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογίες, κομματικές ταμπέλες, θρησκείες, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Ανάλογο μανιφέστο έχει δημοσιευθεί και από πολίτες της Πορτογαλίας.

toma la calle 15-05-2011
Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν εσάς: τους ανθρώπους, που ξυπνούν κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους γύρω τους. Μερικοί από μας θεωρούνται προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολιτίκ, αλλά είμαστε όλοι ανήσυχοι και εξοργισμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή. Αυτή η κατάσταση έχει γίνει κανονικά, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ότι: Οι προτεραιότητες για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία του πολιτισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων. Αυτά είναι αναφαίρετες αξίες που πρέπει να ισχύουν στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης και του οικονομικού μας συστήματος, δεν φροντίζουν αυτά τα δικαιώματα, και με πολλούς τρόπους αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο της ανθρωπότητας." Την ιδια ώρα αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Ελληνες «Ιndignados» διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός και «ο καθένας καλείται να εκφράσει τον εαυτό του». Οι διαχειριστές της σελίδας για τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες". Μέχρι χθες είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 11.000 πολίτες στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και 3.000 στη συγκέντρωση της Αθήνας όπου όμως υπήρξε "τεχνικό" πρόβλημα στην ιστοσελίδα του καλέσματος στη διαδήλωση. Για την συγκέντρωση της Πάτρας έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 4.500 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook