Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Νίντζα

Στην Ιαπωνική φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών, η οποία ενσωματώνει στοιχεία τόσο από το βουδισμό, όσο κι από το σιντοϊσμό, συναντάται μία σέκτα τόσο παλιά, που η γέννηση της χάνεται στο πέρασμα των αιώνων: οι νίντζα.

Σχολές και διαφορετικές φιλοσοφίες

Ετυμολογία

Στην κυριολεξία, Ninja σημαίνει "κατάσκοπος".Η λέξη Ninja προφέρεται από την ένωση δύο ιδεογραμμάτων κάντζι, 忍者: συνήθως γράφεται ως shinobi-no-mono (忍の者).

Σαμουράι και Νίντζα

Η Ιαπωνική κοινωνία ήταν από πάντα αυστηρά διαστρωματωμένη. Οι σαμουράι, οι πολεμιστές της φεουδαρχικής Ιαπωνίας, ήταν ευγενείς και ανήκαν στην τάξη Bushi. Σε κανέναν άλλο δεν επιτρεπόταν να γίνει σαμουράι και να φορά δυο σπαθιά. Οι Νίντζα ξεφύτρωσαν από το άλλο άκρο της κοινωνικής κλίμακας, από τους Ηinin . Πρόκειται για ένα κοινωνικό στρώμα τόσο χαμηλό, που η λέξη σημαίνει "το μη ανθρώπινο".

Φυσικά, από τους αριστοκράτες Βushi τους χώριζε χάσμα αγεφύρωτο.Ωστόσο, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα, οι σαμουράι άρχισαν όλο και περισσότερο να χρειάζονται τις εξειδικευμένες τεχνικές των Νίντζα, γιατί τους ίδιους τους δέσμευε ο κώδικας του Μπουσίντο, που τους απαγόρευε να κάνουν κάποια πράγματα. Οπότε, οι σαμουράι μίσθωναν τους νίντζα για να κάνουν για λογαριασμό τους εμπρησμούς, δολοφονίες και κάθε είδους ανορθόδοξες ενέργειες, που στους ίδιους απαγορεύονταν.

Ανάδυση και εξέλιξη

Έξω από την Ιαπωνία, ακόμα και σήμερα λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Ninjutsu, την τέχνη των Νίντζα, και αυτά κυρίως για εμπορικούς λόγους. Αλλά και στην ίδια τηνΙαπωνία ακόμα, τα στοιχεία είναι ελάχιστα, κυρίως επειδή οι σχετικές γνώσεις τηρήθηκαν μυστικές και με μεγάλη αυστηρότητα.Το Ninjutsu είναι μια πανάρχαια τέχνη: οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γεννήθηκε κάπου στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Tang.

Κατά το πέρασμα των αιώνων, οι Ιάπωνεςυιοθέτησαν πληθώρα στοιχείων του κινέζικου πολιτισμού.Η ιστορία λέει ότι η πρώτη σημαντική εμφάνιση των νίντζα γίνεται τον 6ο αιώνα ΜΚΕ, όταν ο αντιβασιλέας Σοτόκου τους χρησιμοποίησε ως κατασκόπους. Ήταν τόσες οι ικανότητες τους, που ο αριθμός τους αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των περιόδων Heian και Kamakura.Οι περισσότεροι ζούσαν νότια.

Το Κιότο το έλεγχαν στην κυριολεξία μετά τη δύση του ήλιου. Ωστόσο, η τελευταία φορά που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι κατά τη διάρκεια των πολέμων της χερσονήσου Σιμαμπάρα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για να καταπνίξουν μια εξέγερση των χριστιανών των νησιών Κιούσου.Κατά τις αρχές του 17ου αιώνα, τότε που ο Ιεγιάσου Τοκουγκάουα είχε ενώσει τους αντιμαχόμενους ευγενείς, οι οποίοι νοιάζονταν ελάχιστα ή και καθόλου για την ανθρώπινη ζωή.

Οι σαμουράι ήταν πολεμιστές που εκτελούσαν απλώς τις εντολές του αφέντη τους, πιστοί μόνο σ' εκείνον και στο Μπουσίντο.Κάποια στιγμή, ορισμένοι σαμουράι αποφάσισαν να αγνοήσουν το μπουσίντο και πήγαν να διδαχτούν από τους νίντζα: διδάχτηκαν τον πόλεμο στο δάσος, την τέχνη της μεταμφίεσης, τοκαμουφλάζ, τη χρήση των κωδίκων και της βουβής συνεννόησης, την κατασκευή εμπρηστικών βομβών και προπετασμάτων καπνού και ούτω καθεξής.

Η άνοδος των νίντζα υπήρξε γοργή. Αφού ήταν τόσο αποτελεσματικοί, οι ανώτερες τάξεις τους χρησιμοποιούσαν όλο και πιο συχνά. Κι όσο μεγάλωνε ο πλούτος τους, τόσο πιο εκλεπτυσμένες και περίπλοκες γίνονταν οι τεχνικές τους.

Σχολές και διαφορετικές φιλοσοφίες

Στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλά ryū , δηλαδή σχολές, περισσότερα απ' όσα εμφανίζονται στις κυβερνητικές απογραφές. Οπότε, η ποικιλία των τεχνικών που διδάσκονται είναι, στην ουσία, απεριόριστη. Συχνά το καλό και το κακό μεταδίδονται στους μαθητές χωρίς καμιά διάκριση.

Το πρώτο πράγμα που διδάσκονται είναι ότι για να είσαι πραγματικός γνώστης πρέπει να ερευνήσεις ακόμα και το σκοτάδι. Κάθε ryū, που στην περίπτωση των νίντζα σημαίνει και κάθε ξεχωριστή φαμίλια, ειδικευόταν σε συγκεκριμένες μορφές πάλης, κατασκοπείας, απόκρυψης κτλ., έτσι που να μπορεί κανείς, μελετώντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, να εξακριβώσει σε ποια ryū ανήκει ο κάθε νίντζα.Λόγου χάρη, η Shindenfudo-ryū ήταν γνωστή για την τεχνική της στα μικρά όπλα, κυρίως στις μικρές λεπίδες, ενώ η Gyokko-ryū ειδικευόταν στα πλήγματα που αδρανοποιούν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι μαθητές της Kotō-ryū ήταν τεχνίτες στο σπάσιμο των οστών του αντιπάλου, άλλοι χρησιμοποιούσαν τον υπνωτισμό και ούτω καθεξής. Στην Ιαπωνική παράδοση, υπάρχει αρκετή δόση δεισιδαιμονίας: θα μπορούσε να γίνει λόγος ακόμα και για μαγεία. Στην ιστορία της Ιαπωνίας, συχνά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος το πραγματικό γεγονός από το μύθο.

Στους νίντζα αποδίδονται κατορθώματα που θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς την επιστράτευση κάποιας μαγικής δύναμης.Πολύ συχνά, οι Ninja ήταν και έμπειροι Yogien , δηλαδή χημικοί. Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούν οι Ninja χρησιμοποιούνταν συχνά ως επάλειψη στα όπλα σούρικεν, σε παχύρρεστη μορφή, τα οποία, όταν εκτοξεύονται, σκοτώνουν και μόνο που θα γρατζουνίσουν τον αντίπαλο.

1 σχόλιο :

Facebook