Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Στρώνει με δισεκατομμύρια τον δρόμο για το ΚρεμλίνοΑν και οι ελπίδες του να εκλεγεί είναι μηδαμινές, ο επι­κε­φαλής του κεντρο­δε­ξιού κόμματος "Δίκαιος Σκοπός" φιλοδοξεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην κόντρα του ηγετικού διδύμου για την προεδρία
Η στενή... γνωριμία του πάλαι ποτέ πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, με τις φυλακές της Σιβηρίας, μετά την απόπειρά του να αναμειχθεί στην πολιτική και να εναντιωθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήταν προφανώς αρκούντως αποτρεπτικό παράδειγμα για κάθε Ρώσο δισεκατομμυριούχο που θα σκεφτόταν να επεκτείνει τις δραστηριότητές του έξω από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ωστόσο, ο 46χρονος Μιχαήλ Προχόροφ, που εξελέγη πρόεδρος του νέου κεντροδεξιού κόμματος "Δίκαιος Σκοπός", και εκφράζει τη φιλοδοξία να είναι ο επόμενος διάδοχος του Πούτιν, κάνει καλά ζυγισμένες κινήσεις, όπως και στην επιχειρηματική δράση του. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Onexim σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes", με προσωπική περιουσία ύψους 18 δισ. δολαρίων, φέρεται να έχει λάβει "χρίσμα" από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να δημιουργήσει το αντίπαλον δέος στην "Ενωμένη Ρωσία" που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Δούμα.

Ελεγχόμενη αντιπολίτευση
Ο στόχος του Μεντβέντεφ είναι διπλός: αφενός να δημιουργήσει μια δεξαμενή δικών του υποστηρικτών, που θα προέρχονται κυρίως από τους νέους, μορφωμένους και επιχειρηματικά δραστήριους -οι οποίοι είναι το target group του "Δίκαιου Σκοπού"- και αφετέρου να υπάρξει μια έστω και ελεγχόμενη αντιπολίτευση στον πανίσχυρο Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, από την άλλη, δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη δημοτικότητα του Προχόροφ, που αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θα καταφέρει να μπει ως δεύτερη δύναμη στη Δούμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Από τις πρώτες ανακοινώσεις του Προχόροφ αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα ηγηθεί του κόμματος με σιδηρά πυγμή και ότι θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο. "Ας ξεχάσουμε τη λέξη ''αντιπολίτευση''.

Αυτή η λέξη ταυτίζεται με περιθωριακά κόμματα, που έχασαν την επαφή τους με την πραγματικότητα" τόνισε ενώπιον των μελών του κόμματός του, στους οποίους παρουσίασε μια πολιτική πλατφόρμα, η οποία θυμίζει έντονα τις πρόσφατες ομιλίες και επιδιώξεις του Μεντβέντεφ, χωρίς όμως να θίγει ανοιχτά τον Πούτιν - η έγκριση του οποίου, άλλωστε, είναι σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιο κόμμα στο Κοινοβούλιο. Ο 46χρονος μεγιστάνας προς το παρόν προσπαθεί να μην εμφανίζεται ως αχυράνθρωπος και σε αυτό τον βοηθά το προφίλ του, που ουδεμία σχέση έχει με την παραδοσιακή πολιτική σκηνή της Ρωσίας. Είναι ψηλός, δίνει την εντύπωση του συνεσταλμένου, αλλά έχει ένα αρκετά πικάντικο παρελθόν.

Τύχη βουνό
Γλίτωσε τη φυλακή και "επένδυσε" στην κρίση Τα Χριστούγεννα του 2007 πέρασε τέσσε­ρις νύχτες στα κρατητήρια της γαλλικής αστυνομίας, ανακρινόμε­νος για πιθανή συμμετοχή σε δίκτυο εμπορίας λευκής σαρκός. Ο πλέον περιζήτητος εργέ­νης της Ρωσίας είχε βρεθεί στο ορεινό θέρετρο της Κουρσεβέλ μαζί με πλειά­δα νέων και όμορφων γυναικών, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των Αρχών ότι πρόκειται για δίκτυο πορνείας. Στην ανάκριση υποστήριξε ότι οι κοπέλες αυτές ήταν φίλες του, που προσκάλεσε να περάσουν μαζί του τις διακοπές, λέγοντας ότι "τα πάρτι και τα κορίτσια είναι βασική φιλοσοφία στη ζωή μου".

Ο ανακριτής δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει κάποια κατηγορία και το επεισόδιο έληξε εκεί, αφού πρώτα το -μέχρι τότε άγνωστο- όνομα του Προχόροφ έκανε τον γύρο του κόσμου. Το γεγονός έγινε αφορμή για να συγκρουστεί με τον μέχρι τότε στενό του συνεργάτη, τον Βλαντιμίρ Ποτάνιν, με αποτέλεσμα ο Μιχαήλ Προχόροφ να πουλήσει το μερίδιό του στον κολοσσό εκμετάλλευσης νικελίου Norilsk Nickel σε έναν άλλο ολιγάρχη, τον Ολεγκ Ντεριπάσκα. Η τύχη τού "έκλεισε" το μάτι, αφού λίγους μήνες αργότερα η οικονομική κρίση χτύπησε τη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο Ντεριπάσκα και ο Ποτάνιν να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ και ο Προχόροφ να βρεθεί με αρκετό ρευστό στα χέρια του για να κάνει νέες επενδύσεις. Αργότερα επένδυσε στη νανοτεχνολογία, στον τραπεζικό τομέα, ακόμη και σε υβριδικά αυτοκίνητα.

Περιζήτητος εργένης
Με δική του ομάδα μπάσκετ και πολιτιστικές ανησυχίες Η σχέση του με τις γυναίκες θεωρείται παροιμιώδης. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, όπου είπε: "Είμαι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι αγνοεί τις γυναίκες, αυτό θα ήταν προσβολή. Πιστεύω στην αγάπη. Περιμένω να συναντήσω το άλλο μου μισό και να κάνω τη ζωή που κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι". Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ακόμη και στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό το 2010, όταν αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Αστειευόμενος είπε ότι θα μπορούσε να δώσει στους Νετς το όνομα μιας κοπέλας του, αλλά δήλωσε ότι "κάθε φορά που αλλάζω κοπέλα θα πρέπει να αλλάζω και το όνομα της ομάδας".

Η συγκεκριμένη αγορά, πάντως, ήταν κίνηση ματ για να εδραιώσει τη θέση του σε έναν από τους πιο λαμπερούς επιχειρηματικούς τομείς, κερδίζοντας την καρδιά της αμερικανικής ελίτ. Σε αυτό συνέβαλε και η έκδοση του περιοδικού "Snob", το οποίο εκπροσωπεί τη νέα γενιά αυτοδημιούργητων και επιτυχημένων Ρώσων, που παράλληλα έχουν καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ανησυχίες. Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα του Προχόροφ είναι απόρροια της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με την αδελφή του, Ιρίνα, η οποία είναι λάτρης της τέχνης και της λογοτεχνίας. Μέχρι πρόσφατα τα δύο αδέλφια ζούσαν μαζί σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα, ακόμη και αφότου ο Μιχαήλ είχε γίνει δισεκατομμυριούχος.

Από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι ο Προχόροφ θαυμάζει την αδελφή του και νιώθει κατώτερός της, οπότε ζητά την έγκρισή της για κάθε του κίνηση. Θεωρείται, λοιπόν, ότι η στήριξη που παρέχει ο Ρώσος μεγιστάνας στις εκδόσεις και η θέσπιση ενός βραβείου λογοτεχνίας, ήταν απόφαση της Ιρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Facebook