Πάντα να ξαναρχίζεις ...

«Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ' αυτή.» (Σόλων ο Αθηναίος) «Σοφός είναι ο άνθρωπος που ξέρει χρήσιμα πράγματα όχι εκείνος που ξέρει πολλά.» (Αισχύλος) «Γλώττης κρατείν και μάλιστα εν συμποσίω : Να συγκρατείς την γλώσσα σου, προ παντός δε όταν βρίσκεσαι σε διασκέδαση» (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος) «Εθίζειν τους παίδας τω ταληθεί λέγειν. Το γαρ ψεύδεσθαι δουλοπρεπές και πάσιν ανθρώποις ουκ άξιον μιμείσθαι:Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λέγουν την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι» (Πλούταρχος)

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Νεκρός ο ηγέτης των αριστερών ανταρτών FARC της ΚολομβίαςΔυνάμεις του κολομβιανού Στρατού σκότωσαν τον Αλφόνσο Κάνο, ηγέτη της οργάνωσης των αριστερών ανταρτών FARC. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, καλώντας την οργάνωση να καταθέσει πλέον τα όπλα.

Το τέλος του Κάνο, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτών μετά το θάνατο ενός από τα ιδρυτικά μέλη τους (το 2008), χαρακτηρίζεται νίκη στρατηγικής σημασίας για τον συντηρητικό πρόεδρο Σάντος.

Ο Σάντος, πρώην υπουργός Άμυνας, ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο δεσμευόμενος να συνεχίσει την σκληρή πολιτική του έναντι των ανταρτών.

«Ο θάνατος του Αλφόνσο Κάνο επιβεβαιώθηκε. Καταφέραμε στην οργάνωση το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία της. Θα επιμείνουμε μέχρι να μπορούν οι Κολομβιανοί να αποκτήσουν μια χώρα στην οποία θα επικρατεί ειρήνη. Η βία δεν είναι επιλογή. Διαλυθείτε» τόνισε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η σορός του Κάνο βρέθηκε δίπλα σε αυτήν της συντρόφου του, Πατρίσια.

Οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) είναι η αρχαιότερη και πλέον γνωστή οργάνωση ανταρτών στη Νότιο Αμερική.

Ιδρύθηκε το 1964 ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας. Αριθμεί τουλάχιστον 18 χιλιάδες μέλη και ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας.

Οι αντάρτες δηλώνουν ότι μάχονται για τα δικαιώματα των φτωχών ενάντια στην αστική τάξη της χώρας και στις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι FARC συμμετείχαν κατά διαστήματα στις πρωτοβουλίες διάφορων προέδρων για ειρήνη και αφοπλισμό, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για κινήσεις στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook