Πάντα να ξαναρχίζεις ...

«Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ' αυτή.» (Σόλων ο Αθηναίος) «Σοφός είναι ο άνθρωπος που ξέρει χρήσιμα πράγματα όχι εκείνος που ξέρει πολλά.» (Αισχύλος) «Γλώττης κρατείν και μάλιστα εν συμποσίω : Να συγκρατείς την γλώσσα σου, προ παντός δε όταν βρίσκεσαι σε διασκέδαση» (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος) «Εθίζειν τους παίδας τω ταληθεί λέγειν. Το γαρ ψεύδεσθαι δουλοπρεπές και πάσιν ανθρώποις ουκ άξιον μιμείσθαι:Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λέγουν την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι» (Πλούταρχος)

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Time: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Πρόκειται για μια προσπάθεια παράθεσης των ισχυρότερων ανθρώπων στην ιστορία με βάση τα οικονομικά στοιχεία και την οικονομική επιρροή τους. Οι δέκα πλουσιότεροι σύμφωνα με το Time:

10. Τζένγκις Χαν (1162 - 1227)Ηγέτης της αυτοκρατορίας των Μογγόλων, που στην ακμή της εκτεινόταν από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Τζένγκις Χαν είχε την μεγαλύτερη περιουσία σε εκτάσεις γης σε όλη την ιστορία.

9. Μπιλ Γκέιτς (1955 - σήμερα)Η περιουσία του ιδρυτή της Microsoft ανέρχεται σε 78,9 δις δολάρια και αναγνωρίζεται ως ο πιο πλούσιος άνθρωπος εν ζωή.Η περιουσία του είναι κατά 8 δις μεγαλύτερη από τον δεύτερο εν ζωή πλουσιότερο άνθρωπο, τον Αμαντσιο Ορτέγκα.

8. Αλαν Ρουφους (1040 - 1093)Λόρδος του Ρίτσμοντ και ανιψιός του Γουλιέλμου του Πρώτου συμμετείχε στην εκστρατεία του αγγλικού στρατού για την κατάκτηση της Νορμανδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Time όταν πέθανε η περιουσία του ανερχόταν σε 11.000 λίρες, ποσό που αντιστοιχούσε εκείνη την περίοδο στο 7% του ΑΕΠ της χώρας.Με αναγωγή σε σημερινά δεδομένα η περιουσία του ανερχόταν σε 194 δις δολάρια.

7. Τζον Ροκφέλερ (1839 - 1937)Ο βιομήχανος και «βασιλιάς του πετρελαίου» Τζον Ροκφέλερ ξεκίνησε τις επενδύσεις από το 1963.Μέσα σε μια 20ετία η εταιρεία του Standard Oil ήλεγχε το 90% της αμερικανικής παραγωγής.Η περιουσία του ανερχόταν στο ενάμιση δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε το 1918 στο 2% του αμερικανικού ΑΕΠ και σήμερα σε 341 δις δολάρια.

6. Άντριου Καρνέγκι (1835 - 1919)Ο Άντριου Καρνένγκι είναι ο πλουσιότερος αμερικάνος όλων των εποχών. Ξεκίνησε ως μετανάστης από τη Σκωτία, αλλά εξελίχθηκε στον ισχυρότερο της βιομηχανίας μετάλλου και των σιδηροδρόμων.

Η US Stell, η εταιρεία του, η μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία στον κόσμο, πουλήθηκε το 1901 στην JP Morgan έναντι 480 εκατομμυρίων δολαρίων, πόσο ίσο με το 2,1% του αμερικανικού ΑΕΠ.Σήμερα η περιουσία του αντιστοιχεί σε 372 δις δολάρια.

5. Ιωσήφ Στάλιν (1878 - 1953)Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης εντάχθηκε στη λίστα καθώς όπως αναφέρει το Time επί της ουσίας είχε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την οικονομία της χώρας και δεν μπορεί κάποιος να διαχωρίσει την περιουσία του από αυτή της Σοβιετικής Ένωσης.

Έτσι ο Ιωσήφ Στάλιν βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας καθώς η περιουσία της Σοβιετικής Ένωσης αντιπροσώπευε το 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ εκείνης της περιόδου και σήμερα εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε 7,5 τρις δολάρια.

4. Ακμπάρ ο Μέγας (1542 - 1605)Ο Μογγόλος αυτοκράτορας κατέκτησε σχεδόν όλη την Ινδία και ήλεγχε τον πλούτο μιας αυτοκρατορίας που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

3. Αυτοκράτορας Σεντζονγκ (1048 - 1085)Ο Σεντζονγκ, ως αυτοκράτορας της Κίνας, ήλεγχε περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.Ο πλούτος της δυναστείας προερχόταν τόσο από την τεχνολογική καινοτομία, όσο και από τους φόρους, που γέμισαν τα ταμεία της αυτοκρατορίας του.

2. Αύγουστος Καίσαρας (63 π. Χ. - 14 π. Χ.)Ηγέτης μιας αυτοκρατορίας ο πλούτος της οποίας αντιστοιχούσε στο 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η προσωπική του περιουσία ανερχόταν στο 20% του πλούτου της αυτοκρατορίας του.Το ποσό της προσωπικής του περιουσίας εκτιμάται σήμερα σε 4,6 τρις δολάρια.

1. Μάνσα Μούσα (1280 - 1337)Ο βασιλιάς του Τιμπουκτού θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών με περιουσία που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, καθώς ήταν ο βασιλιάς της μεγαλύτερης χώρας - παραγωγού χρυσού σε μια περίοδο που η ζήτηση και η αξία του χρυσού είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook