Πάντα να ξαναρχίζεις ...

Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ & του Σωματείου Ναυτεργατών Ρίου–Αντιρρίου στον Υπουργό Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, μετά την συνάντηση έδωσε εντολή να αποσυρθεί η ερμηνεία – απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πάτρας και παράλληλα εξήγγειλε ότι θα υπάρχει τροποποίηση της διάταξης του Κανονισμού Λιμένος προκειμένου να μην δημιουργούνται ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΝΕΝ 24.04.2015

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στις 23/4/2015 ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης μαζί με το Προεδρείο του τοπικού Σωματείου Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Αντικείμενο της παράστασης ήταν η απόφαση του Λιμενάρχη Πάτρας ο οποίος αυθαίρετα ερμηνεύοντας τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων απαίτησε την εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας προκειμένου πριν μεταβιβασθούν τα φορτηγά οχήματα στα F/B της γραμμής Ρίου – Αντιρρίου και Αντιρρίου – Ρίου να ζυγίζονται.

Η ρύθμιση και η ερμηνεία αυτή αγνοεί παντελώς και παρακάμπτει την γενική νομοθεσία η οποία προβλέπει και διασφαλίζει για τα φορτηγά οχήματα να ζυγίζονται στον χώρο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα.

Στην τοποθέτησή τους τόσο ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ όσο και τα μέλη του Προεδρείου του τοπικού Σωματείου Ναυτεργατών Ρίου–Αντιρρίου επισήμαναν ότι η πρόταση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πατρών ενισχύσει την διαμόρφωση μονοπωλιακής εκμετάλλευσης υπέρ των εταιριών που εκμεταλλεύονται την αερογέφυρα ενώ με τον τρόπο αυτό οδηγούν το Πορθμείο και τους Ναυτεργάτες στο λουκέτο και την ανεργία αφού η επιβάρυνση από την γεφυροπλάστιγγα (η οποία δεν υπάρχει) θα μειώσει στο ελάχιστο το κόστος διαφοράς στην διακίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων.

Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι οι επιβάτες διακινούνται τα τελευταία χρόνια δωρεάν μέσω του Πορθμείου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας μετά την συνάντηση έδωσε εντολή να αποσυρθεί η ερμηνεία – απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πάτρας και παράλληλα εξήγγειλε ότι θα υπάρχει τροποποίηση της διάταξης του Κανονισμού Λιμένος προκειμένου να μην δημιουργούνται ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες.

Το Υπόμνημα του Συλλόγου Ναυτεργατών

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε το υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΡΙΟΥ–ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

Κύριε Υπουργέ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα των γεφυροπλαστιγγών στο Ρίο -Αντίρριο πριν την κατασκευή της γέφυρας στο πορθμείο μας υπήρχαν πλάστιγγες και στης δυο περιοχές Ρίο και Αντιρρίου οι οποίες ανήκαν στους εκάστοτε δήμους και όλα τα φορτηγά υποχρεωτικά ζυγιζόντουσαν. Με την λειτουργία της γέφυρας όμως η κίνηση στο πορθμείο έπεσε κατακόρυφα με αποτέλεσα το 2006 οι δήμοι να κλείσουν τις πλάστιγγες .

Οι ιδιοκτήτες οικόπεδων που υπήρχαν οι γεφυροπλάστιγγες τις κατέστρεψαν και ενοικίασαν πάλι τα οικόπεδα τους και τώρα το ένα είναι πάρκιν και στο άλλο υπάρχει καντίνα. Ο έλεγχος στο πορθμείο δεν σταμάτησε στα φορτηγά οχήματα αλλά γίνεται με τα παραστατικά των εταιρειών.Οπότε υπάρχει αμφιβολία από το λιμενικό όργανο στα παραστατικά του φορτηγού.

Ο έλεγχος γινόταν στην πλάστιγγα που υπήρχε στο κεντρικό λιμάνι της Πάτρας. Από το 2006 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και όλα μας τα δρομολόγια γινόντουσαν με ασφάλεια. Η απόφαση όμως του κεντρικού λιμενάρχη Πατρών στην υποχρεωτική ζύγιση των φορτηγών και όποιο δεν έχει ζυγολόγιο από πλάστιγγα δεν θα μπορεί να επιβιβαστεί στα πλοία του πορθμείου έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες.
  • Πώς κύριε Υπουργέ όταν δεν έχουμε πλάστιγγες στην περιοχή να ζητάμε ζυγολόγια;
  • Γιατί όλα τα φορτηγά να φεύγουν από την γέφυρα;
  • Γιατί να μην υπάρχει και δεύτερη οικονομική επιλογή διέλευσης και όχι μόνο το μονοπώλιο της γέφυρας;
Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο του πορθμείου και 80 οικογένειες ναυτεργατών θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Επίσης θα δυσκολέψει την διέλευση των πεζών που στα πλοία γίνεται δωρεάν (είναι δωρεάν και για όσους επιβάτες έχουν Ι.Χ αλλά και όσους δεν έχουν Ι.Χ προς εξυπηρέτηση των περιοχών). Παρακαλούμε στην άμεση επέμβαση σας για την ανάκληση της απόφασης του κεντρικού λιμενάρχη Πατρών ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε με συνέπεια και ασφάλεια την εργασία μας.

Σας ευχαριστούμε

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Κότσιρας Βασίλειος                                         Θεοφιλόπουλος ΝικόλαοςΔιαβάστε περισσότερα ...

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Η Γενοκτονία των Αρμενίων

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στην γενοκτονία των Αρμενίων, που σημειώθηκε πριν από 100 χρόνια, έχει προκαλέσει διπλωματικό σάλο με την Τουρκία και οι συζητήσεις έχουν ανάψει σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

Οι διαφωνίες αυτές είναι πιθανόν να ενταθούν, καθώς η Αρμενία ετοιμάζεται να τιμήσει επίσημα το γεγονός σε λίγες μέρες.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που τέθηκαν με βάση τη δήλωση του Πάπα, που έγιναν κατά την κυριακάτικη λειτουργία, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου καθώς και από τις απαντήσεις από την πλευρά της Τουρκίας η οποία καταδίκασε τις παρατηρήσεις του Πάπα ως «αβάσιμες» και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βατικανό.

Τι είναι η γενοκτονία και ποια είναι η προέλευσή της;

Γενοκτονία ορίζεται γενικά ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να καταστρέψει την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας. Ο όρος δεν υπήρχε μέχρι το 1944, οπότε ένας Πολωνός εβραϊκής καταγωγής δικηγόρος, ο Ραφαήλ Λέμκιν, τη «δημιούργησε», για να περιγράψει τις συστηματικές μαζικές δολοφονίες που πραγματοποιούσαν οι Ναζί κατά των Εβραίων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, ο Ραφαήλ Λέμκιν συνδύαζε την ελληνική λέξη για την φυλή, «Geno», με «-cide»,από τη λατινική λέξη για τη δολοφονία. Ο όρος ενσωματώθηκε στη Σύμβαση του 1948 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη γενοκτονία.

Ποια είναι η ιστορική αναδρομή της γενοκτονίας;

Κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρχής γενομένης από το 1915, όταν οι Οθωμανοί, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι με τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Αρμένιους να συνεργαστούν με την Ρωσία και διέταξαν μαζικές απελάσεις από τις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.

Μέχρι και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους από την αναγκαστική φυγή, την πείνα και τις δολοφονίες από τους Οθωμανούς Τούρκους στρατιώτες και την αστυνομία. Περίπου 500.000 Αρμένιοι επέζησαν και βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργώντας την «αρμενική διασπορά». Ο όρος «γενοκτονία» έχει εφαρμοστεί αναδρομικά από πολλούς ιστορικούς της περιόδου αυτής, η οποία είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ότι είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. 

Γιατί η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αντίθετη με τη χρήση του όρου «γενοκτονία» για να περιγράψει το τι συνέβη;

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αναγνωρίσει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά υποστήριξε ότι σκοτώθηκε και ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων επίσης, και ότι για να απεικονίσει τη δολοφονία των Αρμενίων ως συστηματική και σκόπιμη είναι ιστορικά ανακριβής. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αμφισβητήσει τον αριθμό των Αρμενίων που σκοτώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν πολύ χαμηλότερη από 1,5 εκατ. Η κυβέρνηση έχει συχνά απαντήσει οργισμένα όταν άλλες χώρες, ομάδες και άτομα καλούν τις δολοφονίες Αρμενίων «γενοκτονία».

Ποιες χώρες έχουν λάβει θέση επί του ζητήματος;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου των Αρμενίων της Αμερικής, νομοθέτες σε τουλάχιστον 15 χώρες, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν περάσει ψηφίσματα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την «Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων» περιέγραψε επίσης την περίοδο ως γενοκτονία. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης την Ελβετίας και την Ελλάδα, έχουν καλέσει για ποινικές διώξεις εναντίον εκείνων που την αρνούνται.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη χρήση της λέξης γενοκτονία για να περιγράψει τι συνέβη;

Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπάθησαν να παρακάμψουν αυτό το θέμα, λόγω της αυξανόμενης σημασίας της Τουρκίας, τόσο ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ όσο και ως μιας ισχυρής πολιτικοοικονομικής δύναμης στη Μέση Ανατολή. Έχει επίσης περιγραφεί η χρήση του όρου γενοκτονία ως επιβλαβής για τις προσπάθειες σε επίπεδο τουρκο-αρμενικής συμφιλίωσης. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2008, χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», ωστόσο έχει μαλακώσει την περιγραφή του από την ανάληψη των καθηκόντων του κι έπειτα, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ως «μια θηριωδία και ένα σκοτεινό κεφάλαιο».

Τι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τον εορτασμό των εκατό χρόνων;

Επιφανείς Αρμένιοι της διασποράς έχουν ήδη αρχίσει τον εορτασμό της 100ης επετείου από τη γενοκτονία. Μερικοί έχουν συνεργαστεί με διασημότητες του Χόλιγουντ προκειμένου να δημιουργήσουν ένα βραβείο, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, προς τιμήν εκείνων που βοήθησαν να σωθούν Αρμένιοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, η εκατονταετηρίδα ξεκινάει επίσημα στις 24 Απριλίου και θα την παρακολουθήσουν αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή:  http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Facebook